Темою 24 випуску CITY LIFE є іспанські мотиви, тому будемо розмовляти саме про кухню цієї країни.
Іспанська кухня дуже цікава та різноманітна, особисто для мене вона дуже схожа на італійську, але має багато різних смачних відмінностей, що роблять цю кухню по-своєму особливою.
Іспанська кухні славиться великою кількістю смачних страв і в основному цього надзвичайного смаку стравам надають морепродукти, овочі та хамон.
В одному з попередніх номерів нашого журналу я вже писав про суп гаспачо та паелью. Саме ці страви є невід'ємною частиною іспанської кухні, або, якщо говорити по-іншому, вони є візитною карткою цієї країни.
Друзі, сьогодні я хотів би згадати про ще один дуже цікавий продукт, що використовується в іспанській кухні, - хамон.
Хамон (свиняча нога) — іспанська вишукана їжа, найкращий делікатес. У народі кажуть, що найпростіше в іспанській кухні - це з'їсти хамон і запити його червоним вином. Адже приготування хамону — майже національний міф. Головне, щоб тварина, з якої готується страва, багато бігала і харчувалася жолудями з дуба, який не втрачає листя (на такому дереві плоди дуже смачні та солодкі). Мешканці гірських районів Іспанії підвішують хамон сирим у холодному сухому місці, де він в'ялиться майже без солі. А в місцевостях із вологим кліматом спершу потрібно його добре засолити або підкоптити.
Звичайний хамон промисловим способом виготовляють на фермах. Він виходить досить смачний, і його дають дітям на бутерброди. В Іспанії він продається в кожному супермаркеті. Зазвичай купують уже нарізаний хамон по 100-300 грамів, адже його вартість - до 50 євро за кілограм.
Але справжній добрий хамон, який коштує від 100 євро за кілограм, купують тільки на свято. І не на кожне свято, а на дуже особливе. Його нарізають на таріль разом із сиром і креветками. Іноді вартість цілої ноги (хамона) дорівнює вартості автомобіля.
І після такого коротенького ознайомлення з цим чудовим продуктом я пропоную приготувати салат з динею та хамоном і відчути весь смак страви, що допоможе подумки перенестися в Іспанію.
Для приготування цієї страви нам знадобиться:
диня - 1 скибка;
хамон - 50 г;
рукола - 20 г;
помідори чері - 50 г;
огірок - 1 шт.;
сир горгонзола - 50 г;
чорний кунжут 10 г.
Для заправки:
американська гірчиця - 1 ч.л.;
мед - 1 ч.л.;
оливкова олія - 2 ч.л.;
сік лимона - за смаком.
Спочатку ми приготуємо заправку.
В посудині з’єднуємо мед, гірчицю, олію та перемішуємо до однорідної маси, далі додаємо сік лимона та перемішуємо.
Після того як заправка буде готова, в посудині з’єднуємо руколу, помідори чері, розрізані навпіл, та шматочки дині, нарізаної невеликими кубиками, все це заливаємо заправкою та викладаємо гіркою на тарілку. Поряд додаємо слайси огірка (можна зробити з допомогою економки) та сиру горгонзола, який теж красиво розкладаємо поруч. І наостанок формуємо шматочки тонко нарізаного хамону, страву декоруємо рештою соусу та посипаємо кунжутом.
Я більш ніж переконаний, що такого гастрономічного задоволення ви давно не отримували (раджу провести дегустацію з бокалом червоного сухого вина).
Друзі, сподіваюся, вам буде цікаво та смачно.
Читайте перший тернопільський глянець CITY LIFE та смакуйте життя на повну!
З повагою,
Сергій Головайчук, бренд шеф-кухар, телеведучий, автор кулінарної програми «Страва від шефа» на телеканалі «ІНТБ», розробник смачних та колоритних меню в закладах Західної України.