З апетитом від шефа

З апетитом від шефа

Ммм….Десерти….Французькі….

Літо – це час різноманітних овочів та фруктів, що протягом сезону позмінно чередуються і наповнюють наш організм корисними речовинами та вітамінами. В кулінарії існує безліч смачних десертів, які задовольнять навіть найвибагливіших гурманів.

У теплу пору в закладах громадського харчування в тренді літнє меню, де десерти займають значну частину, адже після основних страв так хочеться порадувати себе чимось солоденьким. Одним із цікавих та смачних десертів, що входять до меню мого авторства є французький мигдальний пиріг.

Французький мигдальний пиріг з лавандовим кремом

Інгредієнти

Для бісквіта:

110 г м’якого вершкового масла;

110 г цукрової пудри;

3 домашніх яйця;

75 г просіяного борошна;

1 ч. л. розпушувача;

45 г меленого мигдалю;

110 г чорниці;

110 г малини.

Для крему:

75 г вершкового масла;

150 г цукрової пудри;

1 ст. л. вершків;

1 ч. л. свіжої лаванди

Спосіб приготування

Духовку розігрівайте до 180 градусів. Застеліть папером дно круглої форми діаметром 20 см.

Збивайте масло і цукор, поступово додаючи по одному яйцю. Борошно і розпушувач просійте, додайте в масу мелений мигдаль. Додайте малину та чорницю і перемішайте масу. Тісто викладіть в круглу форму та поставте в духовку на 40 - 45 хвилин. Залиште пиріг остигати до 20 хвилин.

Для приготування крему потрібно: з’єднати масло та цукрову пудру і все збити. До маси додайте вершки, лаванду і ретельно перемішайте. У самому кінці нанесіть крем на верхівку пирога, прикрасьте його гілочками лаванди.

Продовжуючи тему десертів, я б хотів зазначити, що ми не випадково згадали про французький мигдальний пиріг, адже на думку багатьох кулінарних фахівців саме Франція є кулінарною столицею світу.

 Наступний десерт, який я б хотів приготувати разом з вами – всім відомі макаруни. Макаруни – це прекрасна варіація мигдалевого печива. У містах Франції вони дуже популярні. Ці цікаві тістечка зустрічаються і в кондитерських кав'ярнях України, прекрасно поєднуються з чаєм, кавою та іншими напоями. Печива дуже маленькі, круглої форми, приблизно два сантиметри в діаметрі. На поверхні у них хрустка скоринка, а всередині вони м'які та дуже ніжні. Після такого коротенького анонсу переходимо до приготування.

Інгредієнти:

100 г цукрової пудри;

1 яєчний білок;

50 г мигдального борошна;

1 мл червоного або рожевого харчового барвника;

30 г цукру;

30 г вершкового масла;

30 г білого шоколаду;

15 мл кип’яченої води;

15 шт малини.

У мисці змішати масло кімнатної температури, цукрову пудру і воду. Збивати до повного вбирання цукру в масло. Додати розтоплений білий шоколад і збивати до тих пір, поки маса не набуде гладкої й однорідної консистенції. Акуратно помістіть масу в кондитерський мішок і відкладіть до готовності до використання.

У чашці розбийте яєчний білок і починайте збивати до утворення піни. Додайте цукор і продовжуйте збивати до появи напівм'яких піків. Додайте кілька крапель харчового барвника.

Просійте мигдальне борошно, змішайте з цукром в окремій чашці та додайте до безе. Тісто буде готове, якщо протягом 15 секунд воно не впаде з ложки назад в чашку. Перекладіть тісто в кондитерський мішок з невеликим круглим металевим наконечником. Починайте формувати макаруни на папері для запікання і залиште висихати на 15-20 хвилин.

Після висихання випікайте в духовці протягом 12-15 хвилин. Дістаньте макаруни з духовки та дайте охолонути протягом 30 хвилин. Розділіть малину навпіл і складіть в невеликій чашці. Додайте до неї цукор і воду. Акуратно перемішуйте доти, доки цукор не розчиниться в малині.

Додайте крем з кондитерського мішка на плоску сторону макарун.

Потім розмістіть половинку ягоди малини в центр і акуратно притисніть її до тіста з кремом.

Наші макаруни готові. Тепер можемо смакувати їх та насолоджуватися солодким літнім днем.

Друзі, сподіваюся вам було цікаво та смачно.

Читайте перший тернопільський глянець CITY LIFE та смакуйте життя на повну.

Головайчук Сергій бренд-шеф-кухар , автор та ведучий кулінарної програми «Страва Від Шефа» на телеканалі «ІНТБ», розробник смачних та колоритних меню у закладах Західної України