Визначення необроблених продуктів – це продукти в їх найбільш природному стані. Це – харчові продукти без етикеток і зазвичай без жодного упакування.
“День повний овочів”
Вартою уваги є акція “День повний овочів” (Jour du Legume), запроваджена у Франції за підтримки Фонду Louis Bonduelle. Її метою є збільшення споживання овочів у ресторанах, а також зміна харчових навиків споживачів.
Приклади необроблених повноцінних продуктів:
- Цільнозернові культури – жито, просо, пшениця, ячмінь, кіноа, коричневий рис і їх похідні, напр.: пластівці, хліб із борошна грубого помелу, каші, макаронні вироби з не просіяного борошна;
- Овочі та фрукти;
- Білок – передусім стручкові рослини (квасоля, сочевиця), а також горіхи, насіння, напівжирні молокопродукти, яйця, риба, морепродукти, іноді м’ясо. М’ясо чи продукти тваринного походження повинні виготовлятися в екологічних сільських господарствах.
- Жири й олії – нерафінована олія холодного віджиму, перш за все льняна, конопляна, оливкова, а також масло.
- Натуральні приправи, трави, нерафінована кам’яна чи морська сіль.
Переваги продуктів без добавок
Свіжі та необроблені овочі й фрукти є найкращим і незамінним жодними препаратами джерелом вітамінів, мінеральних солей і клітковини. З огляду на цей склад і мінімальний вміст жиру (за винятком кокосу й авокадо) калорійна цінність необроблених овочів і фруктів є нижчою порівняно з іншими продуктами.
Сирі та майже необроблені продукти відзначаються також більшою поживною цінністю. Готових страв потрібно з’їсти більше, ніж сирих, щоб забезпечити організм такою ж кількістю вітамінів і мікроелементів. Термічна обробка знищує вітаміни (особливо ті, які розчиняються у воді), пошкоджує білок і жири, а також нищить ензими, які покращують травлення. Натуральні продукти оберігають від багатьох хвороб, напр. раку та хвороби серця. Клітковина, котра знаходиться в необроблених продуктах харчування, відповідає за правильний метаболізм, знижує рівень цукру в крові, а також оберігає від хвороб товстої кишки. Необроблені харчові продукти є більш ароматними, ніж приготовані. Їх не потрібно солити, приправляти чи додавати штучні підсолоджувачі. Приправи порушують процес травлення та загострюють апетит.
Як правильно готувати страви з необроблених харчових продуктів?
- Необхідно досить часто купувати необроблені продукти та правильно їх зберігати. Слід також запланувати достатньо часу для приготування страв.
- Готуйте овочеві та фруктові салати з продуктів, які доступні в певному сезоні та є найсвіжішими. Змішуйте зовсім сирі чи варені продукти. Можна додавати квасолю, картоплю, варені яйця та овочі.
- Готуйте супи. Додавайте до них цільнозернове збіжжя, таке як ячмінь, пшеницю, коричневий рис, а також кольорові овочі, як, наприклад, солодкий перець, шпинат, буряк. Не пересмажуйте овочі, адже вони втрачають поживні речовини.
- Поріжте овочі та підсмажте їх з невеликою кількістю м’яса, яєць або сиру тофу. Подавайте з рисом або макаронами.
- Приправляйте страви морською сіллю та свіжо змеленим перцем.
- Запікайте свіжу рибу й овочі на грилі з невеликою кількістю оливкової олії, додаванням сезонних свіжих трав або соку лимону.
- Готуйте власні томатні соуси, соус «сальса» й інші соуси до салатів. Таким чином будете впевнені щодо інгредієнтів своїх страв.
Добавки до харчових продуктів
Існує понад 2600 добавок, які застосовуються при обробці харчових продуктів, і постійно створюються нові. Ці добавки застосовуються з метою закріплення та збереження кольору, а також підсилення та покращення смаку харчових продуктів. Вони розробляються та продукуються промисловістю також з метою продовження терміну придатності та покращення зберігання продуктів.
Сьогодні оброблених продуктів харчування більше, ніж будь-коли. Кожен новий продукт є ще однією перевагою на користь здорового вибору. За допомогою хорошої кулінарної книги і наявності незначного бажання з нашої сторони, можемо легко покращити стан свого здоров’я.
Джерело : Bonduelle UA